ponedeljek, februar 14, 2011

Lepota prihodnosti

TV DNEVNIK, 14. 8. 2011

Jeruzalem, Palestina in IzraelV skupnem glavnem mestu držav Izraela in Palestine Jeruzalemu je danes potekala skupna seja obeh vlad, ki je bila namenjena poglobitvi gospodarskega sodelovanja med obema državama. Mesto Jeruzalem, ki v celoti pripada obema državama, je upravno in ekonomsko samostojna »mestna država«, ki ima podoben status kot Republika San Marino v Italiji (samostojna civilna uprava, ekonomska samostojnost, policijsko varstvo države Italije). Mesto Jeruzalem je demilitizirano območje, kjer za varnost skrbijo mešane izraelsko-palestinske policijske sile.Bagdad, Irak. Mednarodne sile, pod okriljem Združenih narodov, bodo zmanjšale svoje enote na vsega 5.000 vojakov in opazovalcev, saj je proces predaje oblasti iz rok Začasne uprave Organizacije združenih narodov lani izvoljeni vladi narodne enotnosti v kateri enakopravno sodelujejo vse tri glavne skupine (Šiiti, Suniti in Kurdi) izpolnil pričakovanja. Skupni napori iraških in mednarodnih organizacij pod okriljem Združenih narodov za obnovo države se intenzivno nadaljujejo. Pokrajina Darfur, Sudan. Tako kot v večjem delu Afrike se nadaljujejo skupni projekti mednarodne skupnosti in domačinov (ob hkratnem popolnem črtanju dolgov vsem revnim državam), ki v obnovljenih vaseh postavljajo šole, manjše energetske postaje (solarne, vetrne), vodnjake, manjše zdravstvene postaje (po potrebi skupaj za več vasi) itd. Lakota v Afriki je večinoma odpravljena. Množično cepljenje že vpliva na zmanjšanje smrtnosti otrok; število okužb z virusom HIV se, kot posledica uporabe zaščitnih sredstev in izobraževanja, hitro zmanjšuje. Šanghaj, Kitajska. Kitajska obljublja povečanje proizvodnje vozil na vodikov pogon, ki predstavljajo že dobro tretjino vseh svetovnih vozil. Zaradi vse večje uporabe čistih energetskih virov (omrežje manjših solarnih, vetrnih in vodnih elektrarn ter uvedba elektrarn na podlagi zlitja jeder), uvedbe vozil na nove pogone (hibridni, solarni, vodikov, električni) in večje uporabe javnih prevoznih sredstev se bodo izpusti toplogrednih plinov, po predvidevanjih okoljskih strokovnjakov, že prihodnje leto zmanjšali na raven, ki jo predpisuje Kjotski protokol.
New York, ZDA. Na sedežu Združenih narodov se je začela konferenca vseh članic ZN, posvečena pregledu dela Svetovnega sklada Združenih narodov za pravično delitev dobrin in načrtom za prihodnje. Večina svetovnih držav je (po načelu prostovoljnosti) že pristopila k skladu. Države, ki pristopijo k skladu, ponujajo svoje presežne dobrine (večinoma gre za hrano, pitno vodo, energetske vire, lesno bogastvo, zdravila itd.) in lahko povprašujejo po dobrinah, ki jim jih primanjkuje. Izmenjavo koordinira sklad, ki ga vodijo najvidnejši svetovni strokovnjaki iz področij ekonomije, ekologije, transporta, prava itd.Pjongjang, Seul; Ekonomska unija Severne in Južne Koreje. Severnokorejska oblast je pristala na svobodne in demokratične volitve in ustanovitev političnih strank ter nevladnih organizacij. Gospodarstvo in kmetijstvo Severne Koreje, po odpravi ekonomskih ovir med državama (odprava carin in drugih omejitev ter dovoljeno poslovanje podjetij in drugih organizacij na področju celotne unije) in izdatni pomoči Južne Koreje ter mednarodne skupnosti, vse uspešneje zadovoljujeta potrebe svojega prebivalstva.
Mednarodni gozdni rezervat porečja Amazonke; Brazilija, Bolivija, Peru, Ekvador, Venezuela, Kolumbija, Gvajana, Surinam, Francoska Gvajana. Z dogovorom med državami tega območja (s pomočjo mednarodne skupnosti) in podjetji za nadzorovan posek amazonskega pragozda in subvencioniranjem ter pomočjo revnim prebivalcem območja, se je zaustavilo propadanje tega velikanskega gozdnega območja - »zelenih pljuč« planeta.Lhasa; Tibet, Kitajska. Na rednem letnem zasedanju so predstavniki svetovnih religij in manjših religioznih skupin razpravljali o univerzalnih etičnih načelih, ki predstavljajo temelj vseh svetovnih religij. Tibet, samostojna republika v okviru Kitajske, postaja pomembno svetovno religiozno središče. V palači Potala, v katero se je pred časom vrnil tibetanski duhovni voditelj Dalaj Lama, vsako leto prirejajo religiozna srečanja na najvišji ravni.Bruselj, EU. Evropska unija bo letos dokončno odpravila vse kmetijske subvencije in s tem omogočila dostop manj razvitih držav na skupni trg Unije. S spodbujanjem ekološko sprejemljivejšega kmetijstva in lokalne oskrbe prebivalstva (nižji davki na ekološko pridelana živila, zelo ugodna posojila, pomoč pri izpadu proizvodnje zaradi naravnih nesreč, ozaveščanje prebivalstva, oblikovanje lokalnih tržnic, itd.) se kmetijstvo ponovno preusmerja na manjše pridelovalne enote (kmetijske skupnosti in posamezne kmetije).
˝Vsaka dobra prihodnost je možna, vendar le, če si zanjo iskreno prizadevamo. Za slabo je dovolj naša brezbrižnost in pasivnost.˝
iz >

Ni komentarjev: