Ob nakupu mamljive čokoladne razvade bodite pozorni na:
- "Eko" ali "bio" certifikat: Pri konvencionalni vzgoji kakavovca uporabljajo najmanj 30 različnih pesticidov in umetnih gnojil. 75 % čokolade prodane v Evropi, ki so jo testirali, vsebuje nizke deleže kancerogenega lindana, pesticida, ki ruši hormonsko ravnotežje. Kakavovec vzgojen po načelih ekološke pridelave je prost vseh škodljivih kemikalij, prav tako tovrsten certifikat zagotovi, da sestavine niso gensko spremenjene.
- Certifikat Fair-Trade (pravična trgovina): Pravična trgovina je trgovinsko partnerstvo, ki si prizadeva za večjo enakost v mednarodni trgovini. Z vsakim nakupom znotraj sistema pravične trgovine kupec podpira organizacije, ki sodelujejo z deprivilegiranimi proizvajalci, osveščajo javnost in vodijo kampanje za spremembe v pravilih in praksi mednarodne trgovine. (Vir:http://www.3muhe.si).
To pomeni, da z nakupom čokolade znamke Fair-trade varujete okolje (ponavadi so sestavine za izdelke Fair-trade ekološkega izvora), izboljšujete položaj in pravice malih kmetov, jim omogočate pravični zaslužek za delo ter prispevate k humanejšim pogojem otroškega dela. - Preberite nalepko in se izogibajte čokoladam, ki vsebujejo hidrogenizirane maščobe in olja. Prav tako je čokolada z višjim odstotkom kakava boljša, kajti zdravilni učinki čokolade ležijo v kakavovem deležu ne v deležu mleka.
- Zmernost: če pojeste preveč čokolade, zmanjšate zdravstvene koristi. Omejite se na 30 gramov, tri do štiri krat na teden.
Vir: planetgreen.discovery.com/
Ni komentarjev:
Objavite komentar